Pennun turkinhoito
Pese pentu aina viikon välein, vaikka se olisi edes likainen. Käytä laimeaa shampoota ja aloita hoitoaineen käyttö pennun ollessa noin 4 kuukauden ikäinen. Käytä aina mieluummin laimeaa shampoota kuin tuhtia. Älä luista tästä, koska tämä on sinun ja pennun tärkein aika opetella oikea turkinhoito ja pentu tottuu käsittelyyn. Muista olla tiukka ja johdonmukainen, pesu ei ole koskaan koko perheen sirkus vaan sen tekee yksi ihminen. Koiraa pitää ojentaa ja ohjata, mikäli se ei ole ”yhteistyökykyinen”, älä anna sen rimpuloida miten tahtoo, vaan aseta aina koira takaisin samaan asentoon kuin se oli, jotta se tottuu ettei tilanteessa ole lupa vinkuroida.
Harjoittele kuivaamaan pentu järjestelmällisesti yhdestä kohdasta edeten toiseen ja pepusta päähän, muista kuivata ihan turkin juurta myöten. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, että turkin juuri on kuiva.
Käytä piikkiharjaa ihan nahkaan asti, se ei satuta koiraa.
Pesu
Laita pentu isoon lavuaariin tai ammeeseen, jossa on laimennettua shampoovettä. Älä hiero, vaan sivele turkki shampoolla. Huuhtele hyvin ja kuivaa painellen pyyhkeellä. Kun käytät hoitoainetta, niin laita se turkkiin shampoon huuhtelun jälkeen, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti pois.
Kun pentu on pyyhkeen sisällä märkänä, tee kaikki hoitotoimenpiteet samalla (kynsienleikkuu, korvakarvat, anturakarvat, hampaidenpesu jne).
Kuivaa koira huolella.
Takkuikäisen turkinhoito
Älä luista pesuista, vaan tee pesu järjestelmällisesti viikon välein, niin takut eivät pääse niskan päälle. Takkuikä alkaa noin pennun ollessa noin 8 kuukauden ikäinen ja jatkuu vähän yli vuoteen asti – riippuen yksilöstä. Tällöin koira vaihtaa pentukarvan aikuisen karvaan, joka on helppo hoitoisempi.
Älä harjaa koiraa pesujen välillä! Harjaaminen sähköistää turkkia ja se lisää takkuja. Muista aina ottaa ihan tiheällä kammalla ihan jokainen takku pois, koska mikäli yksikin pieni jää, niin siihen kehittyy entistä kauheampi takkupallo.
Älä koskaan laita takkuista koiraa pesuun, vaan aukaise hoitoainesuihkeen ja sormien kanssa takut varovasti ja kampaa loput varovasti auki. Käy tällä tavalla koko koira läpi ennen pesua, mutta muista aina se hoitosuihke. Kun olet aukonut takut, pese heti koira, sillä se kehittää jo päivässä kahdessa itsensä umpitumpulaan muutoin. Pesun jälkeen viimeistele ja katso märästä turkista ettei yhtään takkua ole jäänyt.
Muista huolellinen föönaus – se kestää tunnin, kun koiran turkki on ihan juurta myöten föönattu täysin kuivaksi! Kaikki vähempi on hutiloiden tehty. Muista föönata kunnolla nivustaipeet ja kainalot sekä korvataustat.
Takkuikäiselle neuvoksi
– käytä ulkoista öljyhoitoa hoitamaan karvaa ja sen käsittely helpottuu sekä takkuja ei tule niin paljon, kun turkissa on öljyä (Biovit -öljy – huom! Tämä öljy ei sovi pahasti astmaattiselle tuoksunsa vuoksi)
– muista laittaa turkkiin hoitosuihketta estämään sähköisyyttä ennen föönausta
– föönauksen jälkeen: yksi kevyt suihkaus sähköisyyttä estävää hoitosuihketta niin ettei turkki kastu ja kampaus kerran läpi. Älä kampaa useasti, tekee sähköisyyttä ja takkuja.
Normaali turkinhoito aikuiselle
Pesu tapahtuu kuten pentukoirallakin, esihoito kuten takkuikäisellä ja tärkein on muistaa, että pesu on SÄÄNNÖLLINEN ja usein. Koira pestään vähintään 2 viikon välein, mutta jos haluat päästä helpolla, pese viikon välein. Muista edelleen turkin kuivaus juuresta huolellisesti, koska mikäli juuri jää kosteaksi, kehittyy aikuisellekin koiralle järjettömät takkulaatat. Kun hoidat aikuisen koiran pesun, föönauksen ja muut huollot, siihen menee aikaa 1,5-2 tuntia kaikkineen ja tällöin olet varmasti kuivannut huolella.
Käytä öljyhoitoa ulkoisesti hoitamaan karvaa (hyvin hoidettu karva on helpompi käsitellä eikä tee takkuja niin paljon) sekä aina sähköisyyttä estävää hoitosuihketta ennen fööniä. Älä edelleenkään kampaile koiraa föönauksen jälkeen kuin kerran joka puolelta läpi – ei enempää! Koiran pitää olla aivan takuton aloittaessasi föönauksen.
Turkeista ja shampoista
Normaalipesu (ei näyttelypesu)
Pyri käyttämään shampoota, joka ei tee turkista liian pehmeää, koska pehmeä turkki takuttaa enemmän. Itse kutsun tätä ”välipesuksi”, mutta se on kotikoiralla normaali pesu. Käytä pari kertaa vuodessa syväpuhdistavaa shampoota (ei sininen vessanpesuneste). Älä käytä missään nimessä BioGroomin sinistä shampoota, se tuhoaa turkin. Sininen shampoo avaa turkin säikeet auki ja mikäli koiraa ei upota sen jälkeen pitkäksi aikaa hoitoaineeseen (joka sulkee säikeet), on tuloksena aina likaisen näköinen koira, koska lika pääsee karvan sisään. Voit hyvin laimeana käyttää 1 All Systemsin sinistä shampoota tarvittaessa. Muista antaa hoitoaineen vaikuttaa sen jälkeen kunnolla!
Oikean shampoon hakeminen on lähes tiedettä, koska koiran turkinlaatu ja vesi, jolla peset, vaikuttaa moneen asiaan. Meillä on pehmeä vesi ja en voi missään nimessä käyttää koirilla K9 Aloe Vera – tuotteita (enkä juuri mitään muitakaan), takkuja tulee hyvin nopeasti. Kovan vedenlaadun kanssa tilanne oli eri. Olen kokeillut varmaan satoja aineita ja löytänyt yhden tuotteen, joka sopii meillä ihan jokaisen koiran turkille – ei tule takkuja niin nopeasti, kuivatusaika on vähentynyt ja tuotteet ovat kohtuuhintaisia.
Nämä ovat: Artero Hidrante shampoo, Artero Vital-hoitoaine ja Artero Matt-X -hoitosuihke. Lisäksi takkuihin tähän asti voittamaton suosikki on LaserLites Wow detangler. Nämä tuotteet sopivat jokaseen turkinlaatuun.
Pehmeä turkki
– pyri käyttämään aineita, jotka eivät pehmitä entisestään
Karhea turkki
– muista hoitaa säännöllisesti öljyhoidolla, ettei karva pääse liian karheaksi ja siten vaikeaksi hoitaa, terve karva on aina helppo käsitellä
– pese ihan normaalilla shampoolla, ei pehmittävällä, joka lisää takkuja
Biovit -öljyn käyttö
Takkuikäiselle voi laittaa joka päivä öljyä turkkiin, tällöin voi kammata läpi kammalla.
Turkin tehohoitoon tarkoitettuna laita ennen pesua kolmena päivänä joka puolelle latvoihin öljyä, se imeytyy karvan sisään hoitamaan latvoja. Pesu tapahtuu ihan normaalisti.
Näyttelypesu
Käytä shampoita ja hoitoaineita, joilla tulee kuohkea lopputulos ja aloita föönaaminen märemmän turkin kanssa kuin normaalisti. Jos turkki ehtii kuivahtaa liikaa, suihkuta vettä ja kuivaa loput kunnolla juurta myöten niin, että lopputulos on joka puolelta kuohkea (ei lättänä). Näyttelyn jälkeen muista pestä koira piakkoin uudelleen, ettei takut pääse yllättämään.
Lopuksi tällainen fakta. Ihmiset ajattelevat, että lyhyt turkki ei takuta niin paljon kuin pitkä, mutta se ei pidä paikkansa. Kun leikkaat turkin, alkaa koiralla kasvamaan ns. uutta hyvin pehmeää pohjavillaa, joka tekee takkuja. Turkin pituudessa on aika lailla kriittinen pituus 10 cm, jolloin se takuttaa aika paljon, mutta tästä vaiheesta, kun pääset yli, elämäsi helpottuu turkinhoidon osalta. Pitkä turkki on helpompi hoitaa kuin lyhyt. Pitkä turkki takuttaa vähemmän. Pitkän ja lyhyen turkin kuivatusaika on ihan sama, koska turkki pitää saada juuresta kuivaksi kummassakin tapauksessa. Lyhyestä turkista takkujen poistaminen on HUOMATTAVASTI vaikeampaa kuin pitkästä.
Tsemppiä turkkien hoitoon!