Turkinhoito

Cotonin turkinhoito ei ole niin vaikeaa tai kauheaa kuin ihmiset ajattelevat eikä näyttelykoiran turkinhoito eroa tavallisen kotikoiran turkinhoidossa millään muotoa. Sekä kotkoiran, että näyttelykoiran turkki pestään SÄÄNNÖLLISESTI, maksimissaan kahden viikon välillä. Jos pesen viikon välein niin sinulla ja koirallasi on kummallakin helpompaa ja toimenpide on nopea. Turkinhoito on oleellinen osa koko koiran muuta hoitoa, joten ellet ole sitoutunut hoitamaan turkkia niin oletko sitoutunut muutenkaan tähän rotuun?

Shampoiden ja hoitoaineiden hakeminen oikeaksi voi kestää vähän aikaa, koska monet asiat vaikuttavat siihen (mm. turkinlaatu, vedenlaatu jne), onko ne juuri SINUN koirallesi parhaat ja niistä annan neuvoja mielelläni.

Turkinhoidon a ja o: säännöllinen hoito, oikeat välineet ja aineet sekäa turkin ihan juuresta kuivaaminen kuivaksi.

kalle_muru

 

Ohjeita turkinhoitoon:

Cotonin turkki on sen ylpeys ja kaunis komistus. Tässä on yhdet ohjeet turkinhoitoon, joita voit hyödyntää.

Turkinhoidon on oltava säännöllistä, jotta turkki pysyy hyvänä. Turkinhoito on aloitettava jo pentuna, jotta pentu tottuu sen hoitoon. Yleensä coton pestään 1-2 vk välein, riippuen karvan laadusta ja likaisuudesta. Likaista turkkia ei saa koskaan harjata, sillä se kuluttaa ja katkaisee karvan.

Coton vaihtaa pentukarvan pois, ja karvanvaihto alkaa noin 7-8 kk ikäisenä. Silloin turkki teettää paljon töitä, ja turkki kannattaa tällöin pestä useammin. Älä anna periksi, se kausi ei kestä ikuisuuksia! Pesussa ja kuivauksessa irtokarva lähtee, ja uusi karva kasvaa paremmin, mutta älä koskaan pese takkuista koiraa vaan aukaisen sormin pahimmat ”tuhnut”. Jos peset koiran viikon välein tänä aikana, ei mitään katastrofia ehdi tulemaan.

Jos koiraa halutaan kuitenkin kammata pesujen välissä, niin tulee käyttää siinä yhteydessä turkkiin jätettävää hoitoainetta. Se helpottaa kampaamista. Pesujen välillä kampaaminen voi kuitenkin kuluttaa turkkia liiaksi. Huomaa, että kampaaminen lisää turkin sähköisyyttä ja sähköinen turkki takuttaa enemmän.

Koirien pesuaineita on paljon, ja kokeilemalla löytyy kullekin koiralle parhaiten sopiva. Suosittelen käyttämään mietoja pesuaineita, jotka sopivat usein toistuvaan pesuun. Kaksi kertaa vuodessa on hyvä käyttää syväpuhdistavaa shampoota, joka poistaa turkista kaikki jäämät. Älä käytä valkoisen turkin shampoota, jotka ovat yleensä turhan vahvoja, ja ne voivat pilata karvan. Jos turkki vaatii, kerran kuukaudessa tehty öljyhoito voi vahvistaa karvaa. Myöskin hyvinvoiva karva on helpompi käsitellä eikä takuta niin paljon.

Turkin hyvinvointi lähtee myös sisältäpäin eli koiran hyvästä kunnosta ja tasapainoisesta, monipuolisesta ruokinnasta!

Koiran pesun voi tehdä monella tapaa; koira pestään suihkuhuoneen lattialla tai sitten uitetaan altaassa. Pesuaineen laimennus on aina huomioitava, jos koira pestään uittamalla altaassa. Tällöin pesuaine laitetaan yleensä suoraan allasveteen, ei koiraan, ja sama toistuu hoitoaineen kanssa.

Tässä yksi esimerkki turkin perushuollosta:
1 vaihe: Lue pesuaineen käyttöohjeet, mikä on laimennussuhde, ja tee pesuaine valmiiksi. Kastele koko koira hyvin, levitä shampoota turkkiin osissa ja puristele, sen jälkeen huuhtele. Älä anna shampoon vaikuttaa pitkään, jottei karva kärsi. Hyvin likainen koira kannattaa pestä useamman kerran kuin että antaa shampoon seisoa turkissa. Jos karva on hyvin likainen, suosittelemme niin montaa shampoopesua, että karva on puhdas. Jos koira ei ole kovin likainen, pese vain karva, älä ihoa, jottei iho pääse kuivumaan ja koiran oma ihorasva häviä. Kun koira on puhdas, painele turkki kuivaksi pyyhkeellä.
2.vaihe: Katso hoitoaineen laimennussuhde ja tee hoitoaine valmiiksi. Levitä hoitoainetta kaikkialle koiran karvaan. Anna vaikuttaa hetki ja sitten huuhtele hyvin. Huom. jotkin hoitoaineet saavat jäädä turkkiin, ja se on luettavissa hoitoainepullon ohjeesta.
3.vaihe: Kuivaa turkki hyvin pyyhkeeseen painelemalla, älä hankaa, se voi katkaista karvan.
Kääri koira pyyhkeeseen tai nosta se hoitopöydälle. Leikkaa kynnet ja kuivaa korvat. Jos korvakarvoja tarvitsee nyppiä, tee se samalla.
4 vaihe: Avaa takut; jos takut ovat tiukassa, voit käyttää hoitoainesuihketta, se usein helpottaa takun aukaisua. Käytä takun aukaisemiseen takunavaus välinettä, esim. Pooch Pro Brush (tämä laite avaa turkin takun hellävaraisesti). Koiraa ei silloin satu ja ylimääräisiä karvoja ei lähde. Kun koira on takuton, aloita kuivaus. Käytä kunnon kuivainta, säästät sillä aikaa. Kuivaa karva järjestyksessä alhaalta ylöspäin, älä liian kuumalla. Käytä hyvää harjaa, ns. aukikampausharja on suositeltava. Huolehdi, että turkki tulee varmasti tyvestä asti kuivaksi. Kun turkki on kuiva, suihkauta ihan vähän sähköisyyttä estävää kampausainetta (ei niin, että karva kastuu), käy se kauttaaltaan läpi tiheällä kammalla. Laita tukka kiinni. Anturakarvat voi siistiä koneelle tai saksilla.