Pentua hankkimassa?

Olet hankkimassa tai harkitsemassa pentua itsellesi. Koiran hankkimisen tulee olla harkittua ja koko perheen haluama asia eli ” yhteinen projekti”. Jos sinulla on hyvin pieniä ja vilkkaita lapsia, niin suosittelen vielä pennunhankinnan odottamista. Pentu ei ole stokkan lelukoira ja se voi pahimmassa tapauksessa aikuisena pelätä lapsia, jos se pentuna säikähtää pahasti tai lapsi ymmärtämättömyyttään kohtelee sitä kaltoin/huonosti.

Koiranpentu vaatii paljon, sinun pitää olla sitoutunut sen kasvattamiseen ja kouluttamiseen, mutta toisaalta se tuo kovasti iloa. Sisäsiisteysopettamisen aikana sinun pitää olla ahkera ja vaikka miten tekisi mieli jäädä makoilemaan niin pennun kanssa on tehtävä ja touhuttava, opetettava tavoille. Muistathan, että olet hankkimassa ystävää jopa 10-15 vuodeksi eteenpäin. Koiran hankintakulu on vain murto-osa siitä, joka sen hoitamiseen menee – koira syö, se tarvitsee rokotukset, joskus voi tulla eläinlääkärikäynti yllättäen, koiralle hankitaan leluja ja tarvikkeita, sitä pestään ja shampoot maksavat yms. Kokonaiskulut koiran myötä ovat isot vuosien varrella ja tähän sinun tulisi varautua.

Kasvattajan tukea tulet varmasti tarvitsemaan pennun tultua kotiin, joten harkitse tarkkaan, mistä pentusi otat. Ota kasvattajalta, josta tiedät saavasi tukea myös sen jälkeen, kun koira on maksettu ja auton perävalot ovat vilkkuneet. En suosittele tukemaan pentutehtailua paperittomien pentujen myötä. Kysele kasvattajalta ja haastattele, kirjoita tai soita kasvattajalle ja katso millaista postia tai vastauksia saat takaisin – kuka on juuri sinun pennun kasvattaja? Jos kasvattaja on vähän kauempaa, älä anna sen estää – parhaimillaan syntyy elinikäinen ystävyys matkasta huolimatta. Netti on pullollaan neuvoja ja ohjeita, mutta noudata oman kasvattajan ohjeita, koska se oma kasvattaja tietää parhaiten. Ilkeitä puheita voi aina myös olla netissä tai muuten vain, mutta jos niitä on paljon, voi niissä olla perääkin ja kannattaa tarkoin harkita.

Katso Kennelliiton jalostusjärjestelmästä (linkissä näkyy myös muut rodut, joita kasvattajat ovat kasvattaneet), miten kasvattajat ovat kasvattaneet. Rotumme on perusterve rotu, joten älä tue toimintaa, joka pilaa sen. Kukaan järkevä kasvattaja ei jalosta samalla urokselle tai pelkästään kahdella jatkuvasti. Älä ota pentua, jos yhtään epäilyttää. Älä ota pentua ellei vanhemmilla vähintään toisella ole CMR-testitulos tiedossa. En myöskään suosittele kennelnimettömiä pennuttajia, vaikka se kennelnimikään rehellisyyden nimissä ei aina takaa kaikkea.

Sinun pentusi kasvattaja on se henkilö, joka tuntuu SINUSTA oikealle sekä täyttää kriteerisi pennun hankintaan ja jonka kanssa synkkaa, olettaen tietenkin tunteen olevan molemmin puolista. Hyvälle yhteistyölle on aina pohjana hyvä fiilis niin myyjän kuin ostajankin puolelta asiasta ja mikäli näin ei ole niin kaupat pitäisi jättää tekemättä. Muista, että myös kasvattaja ei välttämättä myy juuri sinulle pentua, se on kasvattajan oikeus. Muistathan lähestyä kasvattajaa kertoen jo alkuun harrastustoiveesi ja mahdollisimman paljon itsestäsi sekä perheestäsi. Jos olet kiinnostunut näyttelyistä tai on mahdollisuus, että kiinnostuisit, niin muista kertoa se heti alkuun, ei viimeisenä päivänä.

Mikäli kasvattaja ei ole kiinnostunut sinusta ja perheestäsi tai minne koira ylipäätään on menossa, unohda sellainen kasvattaja. Kasvattajan tulee aina olla kiinnostunut minne pentu on menossa.

Coton de Tulear ja Lhasa Apso ovat pitkäturkkisia upeita koiria – turkinhoito on vain yksi osa koiran normaalia hoitamista. Nykypäivänä näkee liiankin paljon ihan lyhyeksi kynittyjä koiria, mutta uskokaa tai älkää niin sen yhden turkin hoitaminen ei ole vaikeaa! Ihmisten ihailevat katseet koirasi suuntaan, kun sillä on kaunis pitkä turkki, on sen vaivan väärtiä ja tuo hyvän mielen, sillä pitkäturkkinen koira on todella kaunis.

Voi lukea turkinhoitamisesta tästä ja voit lukea yleisesti Coton de tulearista tästä

Tässä hiukan asioita, joita voi jokainen mietiskellä pentukuumeen iskiessä. Yleensä tällöin se pentu pitää löytää HETI, ei eilen eikä huomenna vaan se on tänään. Pentukuume on hirvittävä asia 🙂 Yritä kuitenkin malttaa, kyse on kuitenkin useista vuosista eteenpäin.

Mikäli olet kiinnostunut meidän kennelin pennusta, niin haluamme tavata sinut tai perheesi, jonka jälkeen tulee virallinen päätös siitä onko meidän kennelistä pentu tarkoitettu juuri sinulle, tai olenko minä sellainen kasvattaja, jonka kanssa haluat olla tekemisissä.

Meillä on kasvateille oma facebook-ryhmä, jossa jaan tietoja ja neuvoja, sekä ihmiset voivat vaihtaa kuulumisia, kuvia ja rupattelemme iloisesti siellä. Ryhmä on vain meidän kennelin pentujen omistajille ja perustettu tammikuun alussa.

Kerrothan ottaessasi yhteyttä ainakin seuraavia asioita:

  • kuka olet, millainen on perheesi ja mistäpäin olet?
  • jos teillä on lapsia, minkä ikäisiä he ovat?
  • minkälaisia harrastusajatuksia sinulla ja perheelläsi on?
  • millaiset elinolosuhteet teillä on koiralle?
  • miksi coton/Lhasa Apso?
  • mitä arvostat pentua hankkiessasi?
  • oletko kiinnostunut näyttelyistä?
  • oletko sitoutunut turkkikoiran asianmukaiseen hoitoon?
  • miten kauan koira joutuu olemaan päivän aikana yksin?

Sana on vapaa muutoin, kuulen mielelläni enemmän kuin liian vähän – kiitos!

PENTUSIVULLE

207827_10150147900632996_2146976_n

Mirkka ja pojat (Rommi ja Jesper) näyttelyreissulla