Coton de tuléar


Alkuperä

Myös nimellä Madagaskarin kuninkaallinen koira tunnettu vanha rotu on saanut nimensä Madagaskarin lounaisrannikolla sijaitsevan Tuléarin satamakaupungin mukaan. Kerrotaan, että 1400-luvulla muutama bichontyyppinen koira pelastautui haaksirikosta ja ui Tuléariin, jossa ne risteytyivät paikallisten terrierien kanssa ja coton de tuléar -rotu sai alkunsa. Koira niitti suosiota hovissa, ja maassa säädettiinkin laki, joka kielsi rodun omistamisen muilta kuin aatelistolta.


Luonne

Cotoneita on kasvatettu vuosisatojen ajan seurakoiriksi, ja se on rakastava ja uskollinen lemmikki, joka nauttii ihmisten seurasta, eikä halua olla erossa perheestään. Koira nauttii sylikoiran velvollisuuksista, mutta on myös iloinen, leikkisä ja vilkas lemmikki.


Terveys

Coton de tuléar on pääasiassa melko terve rotu, eikä sillä ole yleisesti tunnettuja, rodulle tyypillisiä sairauksia. Kuitenkin joillain yksilöillä voi esiintyä mm patellaluksaatiota tai välilevytyrää ja -pullistumaa. Koira voi elämänsä aikana sairastua ihan mihin tahansa sairauteen, kuten ihminenkin, vaikka vanhemmat olisivat terveitä yksilöitä. Mikäli oletat muuta, älä hanki elävää olentoa.
Koiran terveyteen vaikuttaa paljon myös ulkoiset tekijät.