Lhasa Apso


Alkuperä

Lhasa apso on kotoisin Tiibetistä, jossa pyhät miehet ja ylimystö ovat kasvattaneet rotua ainakin kahden tuhannen vuoden ajan. Niitä käytettiin vartiokoirina temppeleissä ja luostareissa. Tiibetiläiset kunnioittivat pieniä koiria syvästi, sillä niiden uskottiin olevan pyhien lamojen reinkarnaatioita. Koiraa ei koskaan ostettu tai myyty, vaan ne annettiin aina lahjaksi, ja lhasa apson saaminen oli suuri kunnia.


Luonne

Lhasa apso on uskollinen ja luotettava koira. Se tulee hyvin toimeen lasten ja toisten koirien kanssa. Rotu voi olla luonteeltaan itsenäinen ja suhtautua vieraisiin varauksella, mutta kärsivällisellä ja johdonmukaisella koulutuksella koirasta voi saada melko tottelevaisen. Rotu on luonteeltaan herkkä, eikä toimi toivotusti, jos sille korotetaan ääntä.


Terveys

Monien rotujen tavoin niillä esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, joten silmien tutkimista suositellaan. Rodulla esiintyy myös ihosairauksia.


Turkinhoito

Koiran turkki tarvitsee erittäin paljon hoitoa, vaikka rotu on kooltaan pieni. Sen päällyskarva on pitkä, runsas ja hieman karhea. Koiran aluskarva on hieman lyhyempi ja pehmeämpi, ja se täytyy kammata huolella takkujen muodostumisen ehkäisemiseksi. Jos turkinhoito on liian työlästä, sen voi pitää lyhyenä. Ammattilaistrimmaaja tai koiran kasvattaja osaa auttaa tässä.